Back to Blog

Our Office – Physical Space Influencing Virtual Space

Author

Our new office is a beautiful space. The space is located in the recently renovated Watch Factory in Waltham, MA. The building is located on a bend in the Charles River which affords us an amazing uninterrupted view from almost every window.

We selected this space for several reasons but mostly for it’s open plan layout. Our designers, developers and marketing specialists all work collaboratively eliminating the need for individual offices or cubes. This might seem either obvious to some and foreign to others so let me explain how physical space influences our somewhat virtual work.

Almost every project we do requires team work. Designers often work closely with other designers and digital strategists to determine the best UI and aesthetics. Physical barriers like walls and dividers reduce the opportunities for teams to ask questions and talk about ideas and obstacles. We believe that projects are successful when small decisions get made every day instead of waiting for a weekly meeting to deal with accumulated big decisions. We go so far as to ask that no one takes ‘ownership’ of a desk but rather chooses to sit where it makes the most sense on that day. Desk and chair arrangements change daily and follow no set floor plan. This gives teams the flexibility to work together one day and split up to collaborate with other people the next day.

desk view

office long view 2

Author Richard Banfield

As CEO, Richard leads Fresh Tilled Soil’s strategic vision. He’s a mentor at TechStars and BluePrintHealth, an advisor and lecturer at the Boston Startup School, and serves on the executive committees of TEDxBoston, the AdClub’s Edge Conference, and Boston Regional Entrepreneurship Week.

More posts from this author

How we work Process

Product Hero Talin Wadsworth